NEWS & ARTICLES

Την Παρασκευή 6/6 δικάζεται στην Πάτρα ο Βαγγελάτος και οι μπράβοι του. Πρόκειται για την συμμορία που τραυμάτισε με καραμπίνες 28 μετανάστες εργάτες πέρυσι στις 17/4 όταν αυτοί και άλλοι συνάδελφοί τους ζήτησαν τα δεδουλευμένα 6 μηνών που τους χρωστούσε ο φραουλοπαραγωγός. Μετά την δολοφονική ρατσιστική αυτή επίθεση ακολούθησε μια έκρηξή οργής. Οι μετανάστες εργάτες οργανώθηκαν, έφτιαξαν σωματείο, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και 6000 εργάτες γης της Μανωλάδας και εργαζόμενοι και νεολαίοι από την Ηλεία και την Αχαΐα διαδήλωσαν μέσα στα χωράφια μέχρι το Α.Τ.Βάρδας σε ένα τεράστιο ποτάμι αντιρατσιστικής και εργατικής δύναμης. Αυτή η μάχη για χαρτιά, μισθούς και αξιοπρέπεια στην ζωή και την εργασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Την Παρασκευή θα βρεθούμε όλοι στα δικαστήρια της Πάτρας στις 9πμ για να διεκδικήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Πλήρη δικαίωση των μεταναστών εργατών γης της Μανωλάδας

Στη φυλακή ο Βαγγελάτος και οι συνεργοί του.

Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με ίσα δικαιώματα στην δουλειά και την διαβίωση.

 

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή σας καλεί όλους την Παρασκευή 6/6 στις 9πμ στα Δικαστήρια (Γούναρη και Κορίνθου) να ενώσουμε την φωνή μας με τους εργάτες γης της Μανωλάδας ενάντια στον ρατσισμό και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

 

 

Άνθρωποι με κατεστραμμένη ζωή, χώρα και σπίτι αναζητούν την ελπίδα για ζωή σε άλλους τόπους, όπως θα έκανες κι εσύ αν ο πόλεμος σου βομβάρδιζε το σπίτι, σου στερούσε τα όνειρα, σου σκότωνε μέλη της οικογένειάς σου. Ο πόλεμος δεν κάνει διακρίσεις στο χρώμα και την εθνικότητα.

Αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν στη “χώρα της Ελπίδας” που λέγεται Ελλάδα (ο τελικός προορισμός τους είναι συνήθως χώρες του Βορρά και η Ελλάδα είναι μόνο ένας σταθμός), όπως κάποτε έφτασαν οι Έλληνες στην Αμερική, όπως φτάνουν σήμερα στη Γερμανία... και κάποιοι καταλήγουν έγκλειστοι στα στρατόπεδα της ντροπής σε Κόρινθο και Αμυγδαλέζα, ενώ άλλοι γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από εργοδότες της κάθε Μανωλάδας που όχι μόνο δεν τους πληρώνει, αλλά τους σκοτώνει κιόλας.

Άνθρωποι έγκλειστοι σε στρατόπεδα “φιλοξενίας” όπου φιλοξενία σημαίνει κράτηση για άγνωστο χρονικό διάστημα, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αδιαφορία και απάνθρωπη μεταχείριση από τους “οικοδεσπότες” του στρατοπέδου και τους υπεύθυνους για τη σωματική και ψυχική υγεία τους. Εκεί όλα περνάνε με ένα... depon και οι εξεγέρσεις των απελπισμένων βαφτίζονται εγκληματικές ενέργειες και τιμωρούνται με δακρυγόνα και τρομονόμο!

Καθημερινά γίνονται απόπειρες αυτοκτονίας. Άνθρωποι που είναι κρατούμενοι, γιατί πέρασαν τα σύνορα μίας ξένης χώρας για να σωθούν, απειλούν να πέσουν στο κενό, κάποιοι πέφτουν και μαζί τους πέφτει στο κενό κι ένα κομμάτι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όσων παρακολουθούμε και συντηρούμε τις πολιτικές μίσους.

Έπειτα είναι οι άνθρωποι οι οποίοι προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους που βρίσκονται μακριά, προσφέρουν εαυτόν και την ελευθερία τους στα χέρια στυγνών επιχειρηματιών που δεν θα λυπηθούν ούτε τη δυστυχία, ούτε την πείνα, ούτε τον πόνο των εξαθλιωμένων, αλλά θα τους “στίψουν” μέχρι να χυθεί αίμα... κόκκινο σαν φράουλα.

Όλα τα παραπάνω είναι εικόνα από το μέλλον το δικό μας. Ήδη έχουν καταπατηθεί εργασιακά δικαιώματα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ήδη έχουν σημειωθεί περιστατικά βίαιης απάντησης από πλευράς εργοδοσίας σε ανθρώπους που τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Ήδη έχουμε γίνει μάρτυρες της άγριας καταστολής και της προσπάθειας ενοχοποίησης (βλ. Σκουριές) όσων προσπαθούν να διαφυλάξουν το φυσικό περιβάλλον από την καταστροφή και το ξεπούλημα (αύριο θα έρθει η ώρα που δεν θα παλεύουν μόνο αυτοί για την εξασφάλιση αυτονόητων βασικών αγαθών, π.χ. το νερό). Ήδη έχουμε δει τα στρατόπεδα να ανοίγουν τις πόρτες τους για οροθετικούς, για τοξικομανείς, ακόμα και για τους άστεγους (αυτούς των οποίων η μνημονιακή πολιτική πήρε τα σπίτια για να σωθούν οι τράπεζες!) και τώρα ετοιμάζουν στρατόπεδο για τους οφειλέτες!!

Ποιος δεν χρωστάει στο καπιταλιστικό σύστημα και στις κυβερνήσεις που το υπηρετούν τυφλά αγνοώντας τις κραυγές των λαών; Ποιος δεν μπορεί ακόμα να δει τις χιτλερικές τακτικές “στρατοπεδοποίησης” του λαού ανά κατηγορίες να αναβιώνουν; Ποιος είναι σίγουρος ότι δεν θα συμπεριλαμβάνεται σε μία από τις επόμενες κατηγορίες; Ποιος δεν μπορεί ακόμα να δει ότι η ίδια η τρικομματική κυβέρνηση δημιούργησε χώρο για να ξεπηδήσει η Χρυσή Αυγή, υμνώντας τον εθνικισμό (όπως γίνεται πάντα όταν ένα κράτος καταρρέει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά), προσπαθώντας να μας πείσει για την υπεροχή και το μεγαλείο αυτού του λαού, έτσι ώστε να σπείρει την έριδα μεταξύ ομοεθνών, οι οποίοι μες στην απελπισία τους βλέπουν υπαίτιους στα πρόσωπα των μεταναστών και όχι στα πρόσωπα αυτών που και τους οδήγησαν στο σκοτάδι και προσπαθούν να τους διχάσουν;

Αν άνοιξαν οι πόρτες των στρατοπέδων για τα θύματα της κρίσης, πόσο απίθανο είναι να ανοίξουν και για 'σένα;

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/-ΣΤΡΙΩΝ

Ο Ζεκί Γκουρμπούζ (Zeki Gurbuz) κρατείται στην Πάτρα προς έκδοση στην Τουρκία.

Έφυγε από εκεί εξαιτίας των πολιτικών διώξεων εις βάρος του και υπέβαλε αίτημα ασύλου στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2012. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013 πήγε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στο πλαίσιο της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματός του. Εκεί πληροφορήθηκε ότι στις 11 Φεβρουαρίου του 2013 είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ και αμέσως μπήκε σε καθεστώς κράτησης προκειμένου να εκδοθεί στην Τουρκία. Η κατηγορία εναντίον του είναι ότι είναι μέλος του MLCP και ότι έχει σχέσεις με το KCK-PKK.

Ο Ζεκί Γκουρμπούζ έχει υποστεί συνεχόμενες πολιτικές διώξεις στην Τουρκία, πράγμα που δεν του άφηνε κανένα άλλο περιθώριο από το να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα του και να ζητήσει πολιτικό άσυλο σε μια ασφαλή χώρα. Είναι Κούρδος, από αλεβίτικη οικογένεια, και αυτό από μόνο του είναι λόγος κρατικής καταπίεσης στη χώρα του. Τον Νοέμβριο του 1992 συνελήφθη από την αστυνομία μαζί με οκτώ άλλους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και μια μάνα και ένα παιδί τριών ετών. Όλοι οι συλληφθέντες υπέστησαν σοβαρά συστηματικά βασανιστήρια, που περιελάμβαναν ηλεκτροσόκ, βολές νερού υπό πίεση, “παλαιστινιακό κρέμασμα” κλπ.

Ο ίδιος, όπως και πολλά μέλη της οικογένειάς του, υπήρξαν επανειλημμένως θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αδελφή του, Ναζλί Τοπ, είναι ένα από τα σύμβολα της πάλης ενάντια στα βασανιστήρια και τον βιασμό στη διάρκεια αστυνομικής κράτησης, καταστάσεων που αποτελούν ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο βασανισμού των πολιτικών κρατουμένων. Η Τοπ συνελήφθη τον Απρίλη του 1992 σε έναν δρόμο της Κωνσταντινούπολης, με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Τότε ήταν εικοσιτριών ετών και τριών μηνών έγκυος. Υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια, που περιελάμβαναν κυρίως κρέμασμα, και ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα, τις θηλές και το στομάχι. Υπέστη εσκεμμένα βαριά χτυπήματα στο στομάχι εκατοντάδες φορές, όπως και σεξουαλικό βιασμό με γκλομπ. Τα εξέθεσε όλα αυτά ενώπιον δικαστηρίων και εφημερίδων και ξεκίνησε αγώνα για απονομή δικαιοσύνης απέναντι στα βασανιστήρια και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Η φωνή της υπήρξε παράδειγμα για πολλές άλλες γυναίκες που υπέστησαν τα ίδια και πριν και μετά από
εκείνη. Υπέστη δε επιπλέον διώξεις και για αυτόν της τον αγώνα. Αρκετές φορές άνοιξαν δικαστικές υποθέσεις εναντίον της με την κατηγορία της “δυσφήμησης του κράτους και των κρατικών θεσμών”. Αποτέλεσμα του αγώνα της ήταν να φτάσει η υπόθεσή της να συζητηθεί μέχρι και στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Σήμερα ζει στο Βέλγιο, έχοντας πάρει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος έχει επίσης διωχθεί και βασανιστεί στην Τουρκία.

Η σύζυγός του Γκουρμπούζ, Ναντιγιέ Γκουρμπούζ, είναι γνωστή δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στην Τουρκία. Συνελήφθη πολλές φορές και πέρασε επτά μήνες στη φυλακή, κατόπιν μίας από τις φορές που βρέθηκε υπό αστυνομική κράτηση, με όλες αυτές τις διώξεις να βασίζονται στη δημοσιογραφική της δραστηριότητα. Η υπόθεσή της προβλήθηκε από διαφόρους
διεθνείς οργανισμούς, όπως τη Διεθνή Αμνηστία, την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Οι διώξεις εναντίον της είναι ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα και σύμβολα του αγώνα για την ελευθερία του τύπου στη χώρα της. Οι διώξεις και οι δίκες κατά της δραστηριότητάς της ως δημοσιογράφου ακόμη συνεχίζονται.

Η κόρη τους, Εζγκί, είναι φοιτήτρια-ακτιβίστρια, και έχει συλληφθεί αρκετές φορές από την αστυνομία για δράσεις όπως σιωπηλές καθιστικές διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις κλπ.

Η τουρκική κυβέρνηση εκδίδει πολύ συχνά και ευρέως εντάλματα όπως το παραπάνω, και ιδίως τον τελευταίο χρόνο ενέτεινε αυτά τα μέτρα, μετατρέποντάς τα σε σύστημα επιβολής τιμωρίας στους πολιτικούς πρόσφυγες. Προσπαθεί να ασκήσει πίεση στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των ΜΜΕ και των διπλωματικών σχέσεων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η
προκλητική είδηση για τον Ζεκί Γκουρμπούζ, που αναγράφτηκε στην εφημερίδα “Bugun”, σύμφωνα με την οποία η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει μυστικά να εκδοθεί στην Τουρκία.

Οι περιπτώσεις των Ομέρ Μπερμπερ (πήρε άσυλο από τη Γαλλία, συνελήφθη στη Γερμανία και τελικά απελευθερώθηκε), Μπασάκ Σαχίν Ντουμάν (συνελήφθη στην Κροατία και απελευθερώθηκε αφού του χορηγήθηκε άσυλο από τη χώρα αυτή), Βιτζντάν Σαχίν Οζερντέμ (πήρε άσυλο από τη Γερμανία, συνελήφθη στην Κροατία και τελικά απελευθερώθηκε), Κεμάλ Κουτάν (πήρε άσυλο στη Γερμανία, συνελήφθη και τελικά απελευθερώθηκε) και Σακινέ Τσανσίζ (συνελήφθη στη Γερμανία και απελευθερώθηκε, κατόπιν δολοφονήθηκε στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2013) είναι μερικά παραδείγματα που δείχνουν ότι η απαίτηση έκδοσης εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης έχει απορριφθεί
από τα ευρωπαϊκά κράτη
λόγω των συνθηκών του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, των μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών, της διακινδύνευσης της ζωής στις φυλακές της Τουρκίας κλπ.

Η περίπτωση του Ζεκί Γκουρμπούζ είναι κατά πολύ παρόμοια με τις πιο πάνω. Ο Γκουρμπούζ κατηγορείται ότι είναι μέλος του MLKP και έχει σχέσεις με το KCK -PKK. Οι συνεχιζόμενες ενέργειες εναντίον των ανθρώπων οι οποίοι
υποτίθεται ότι έχουν σχέση με το KCK έχουν χάσει κάθε νομιμοποιητική βάση, δεδομένων των μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών, των κατηγορητηρίων
που δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένες μαρτυρίες, του τεράστιου αριθμού
των συλληφθέντων κλπ. Θυμίζουμε ότι μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της διασύνδεσης με το KCK- PKK. Σε αυτούς συγκαταλέγονται εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου, αιρετοί επαρχιακοί και περιφερειακοί άρχοντες, τοπικά και κεντρικά στελέχη πολιτικών κομμάτων, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, και πολλοί άλλοι. Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων και συγγραφέων ποτέ δεν πέφτει κάτω από τους ενενήντα, ενώ πάνω από εξακόσιοι φοιτητές βρίσκονται στη φυλακή. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς κατηγορούνται για τρομοκρατία.

Στην περίπτωση που εκδοθεί στην Τουρκία , ο Ζεκί Γκουρμπούζ θα έρθει αντιμέτωπος με τέτοιου είδους δικαστικές διαδικασίες. Επίσης, θα κινδυνεύσουν η ζωή και η σωματική του ακεραιότητα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε καθεστώς αστυνομικής κράτησης και στις φυλακές. Ο Σεντάτ Σελίμ Άι, ο αστυνομικός που τον βασάνιζε προσωπικά ο ίδιος το 1992, προήχθη στη θέση του υποδιευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, ωσάν “βράβευση” για τις επιτυχίες του στα βασανιστήρια. Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την καταπιεστική πολιτική της πρακτική.

Η έκδοση του Ζεκί Γκουρμπούζ θα είχε όμως και ένα νόημα ευρωπαϊκής
κλίμακας
. Εάν αυτή γίνει δεκτή, με το τίμημα της παραβίασης των διεθνών συμφωνιών σχετικά με το πολιτικό άσυλο, η τουρκική κυβέρνηση αναμφίβολα θα αυξήσει τις διπλωματικές πιέσεις που ήδη ασκεί στα ευρωπαϊκά κράτη. Και αυτό θα εκθέσει σε κινδύνους όλους τους πρόσφυγες που προέρχονται από την Τουρκία.

Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Ζεκί Γκουρμπούζ και την απόρριψη του εντάλματος έκδοσής του.

Ελευθερία στον Ζεκί Γκουρμπούζ

Οι παράτυποι μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αποτελούν επίσης ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ

ΑΘΗΝΑ/ΓΕΝΕΥΗ (3 Δεκεμβρίου 2012)- Ο Φρανσουά Κρεπό, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, υπογράμμισε σήμερα ότι η κακή κατάσταση του αυξανόμενου αριθμού των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα κατευθυνόμενοι σε άλλους προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.), απαιτεί μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Έκανε επίσης έκκληση προς την Ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της γίνονται πλήρως σεβαστά.

«Καθώς ο μεγάλος αριθμός των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα είναι κυρίως το αποτέλεσμα των πολιτικών και πρακτικών της ΕΕ, υπάρχει έντονη ανάγκη για αλληλεγγύη και καταμερισμό ευθυνών στην Ε.Ε. για τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων αυτών των μεταναστών» είπε ο κ. Κρεπό με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της δωδεκάμηνης έρευνάς του για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η οποία τον έχει ήδη οδηγήσει στις Βρυξέλλες, την Τυνησία, την Τουρκία και την Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, πολλοί Έλληνες συνομιλητές του εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απροθυμία άλλων ευρωπαϊκών χωρών να αναλάβουν έναν αριθμό μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν μικρές πιθανότητες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να ενταχτούν στην τοπική αγορά εργασίας και την τοπική κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα. Ωστόσο, πρόσθεσε, «ενώ ο ρόλος της Ε.Ε. στη διαχείριση της ροής των μεταναστών είναι κρίσιμος, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια συνολική πολιτική μετανάστευσης που θα έχει ως πλαίσιο τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών».

Ο κ. Κρεπό επέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην νέα πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη συστηματική κράτηση όλων όσοι εντοπίζονται να εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών. «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει μια σαφής, συνεκτική πολιτική στρατηγική για το τι θα γίνει με τους παράτυπους μετανάστες που δεν είναι ξεκάθαρα και εύκολα απελάσιμοι», είπε ο εμπειρογνώμονας για τα δικαιώματα.

Ασυνόδευτα παιδιά ή παιδιά μετανάστες που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους συχνά απελευθερώνονται χωρίς κανένα ειδικό καθεστώς και χωρίς τον ορισμό ενός κηδεμόνα, αν και ο εισαγγελέας οφείλει να διορίσει κηδεμόνες για όλα τα ασυνόδευτα παιδιά. Συνάντησα παιδιά μετανάστες που ζουν σε εγκαταλειμμένα κτίρια ή κάτω από γέφυρες, χωρίς καμία θεσμική στήριξη, με την εξαίρεση κάποιων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, είπε ο κ. Κρεπό.

«Η πολιτική που αφήνει τα άτομα σε μια κατάσταση νομικής αφάνειας είναι αντίθετη προς το πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κατάσταση στην οποία είναι αδύνατον για κάποιον να οικοδομήσει ένα οποιοδήποτε μέλλον και ζει μόνο το σήμερα, σε μια κατάσταση πρόσκαιρης επιβίωσης, με τον συνεχή φόβο της σύλληψης, κράτησης και απέλασης», υπογράμμισε.

Ο εμπειρογνώμονας αναγνώρισε την εκτενή υποστήριξη της Ε.Ε. προς τις Ελληνικές αρχές για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και συνεχάρη τις Ελληνικές αρχές για τα σχέδια σχετικά με τη μελλοντική υπηρεσία ασύλου και την υπηρεσία πρώτης υποδοχής.

Για τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ, τα μέτρα αυτά – αν εφαρμοστούν σωστά - θα μπορούσαν να διακρίνουν τους ευάλωτους μετανάστες, όπως τους αιτούντες άσυλο, τα παιδιά, τους μετανάστες που ασθενούν ή είναι ανάπηροι, τα θύματα της διακίνησης ανθρώπων, τα θύματα βίας ή τα άτομα που έχουν ανάγκη την επανένωση της οικογένειάς τους. Θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των κακουχιών που περνούν σήμερα πολλοί μετανάστες, μέσω της εξατομικευμένης κρίσης για τις περιπτώσεις που η κράτηση θεωρείται απαραίτητη και εξηγώντας τους λόγους που είναι απαραίτητη, καθώς και μέσω της απελευθέρωσης των υπόλοιπων μεταναστών με ένα κατάλληλο καθεστώς.

«Ανησυχώ ωστόσο από την έλλειψη του κατάλληλου προσωπικού και προϋπολογισμού των δύο αυτών υπηρεσιών και καλώ την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την ταχεία λειτουργία τους» είπε ο Ειδικός Εισηγητής.

Κατά τη διάρκεια της εννιαήμερης επίσκεψής του, ο εμπειρογνώμονας επισκέφτηκε την Αθήνα, την περιοχή του Έβρου στα σύνορα με την Τουρκία, τη Λέσβο και την Πάτρα. Συναντήθηκε με εκπροσώπους της κυβέρνησης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, διεθνείς οργανισμούς, την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα, όπως επίσης και με τους ίδιους τους μετανάστες, και σε κέντρα κράτησης.

Η έρευνα που ξεκίνησε από τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών θα καταλήξει σε μια ειδική έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Ιούνιο του 2013.

Δείτε όλη τη δήλωση για το τέλος της αποστολής (Αγγλικά): http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=12858&LangID=E

Ο Καναδός Φρανσουά Κρεπό ορίστηκε τον Ιούνιο του 2011, και για μια περίοδο τριών ετών, Ειδικός Εισηγητής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών. Ως ειδικός εισηγητής, είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό, και υπηρετεί υπό την ατομική του ιδιότητα. Ο Φρανσουά Κρεπό είναι επίσης τακτικός καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill, του Μόντρεαλ.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www2.ohchr.org/english/issues/migration/rapporteur/index.htm

Η ομιλία του Ειδικού Εισηγητή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (25 Οκτωβρίου 2012): http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=12714&LangID=E

Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους: http://www2.ohchr.org/english/law/cmw.htm